پوست شما در دوران یائسگی چگونه تغییر می کند؟
یائسگی نشان دهنده پایان سالهای باروری زنان است. این یک دوره انتقالی است که دوره های او متوقف می شود، که به دلیل از دست دادن تدریجی عملکرد فولیکول تخمدان همراه با کاهش سطح استروژن ایجاد می شود. برای بسیاری از زنان، یائسگی با تعدادی از علائم با شدت متفاوت همراه است که می تواند بر بسیاری از جنبه های زندگی تأثیر بگذارد. دانشمندان اخیراً تعداد علائم یائسگی را به 48 رساندند، اگرچه همه زنان همه این علائم را تجربه نمی کنند.
تخمین زده می شود که تقریبا نیمی از زنان در دوران یائسگی دچار مشکلات پوستی می شوند. کاهش تولید استروژن، پروژسترون و تستوسترون و افزایش تولید کورتیزول در این دوره مسئول تغییرات اجتناب ناپذیر پوستی است که زنان با آن مواجه می شوند. با این حال، برای برخی، این تغییرات می تواند مهم تر یا چالش برانگیزتر باشد.
بنابراین انجام تستهای لازم برای بررسی شرایط پوستی در این دوران حائز اهمیت بوده و آزمایشگاه میرداماد جهت سهولت امر پنل پوست و مو را برای شما مراجعین محترم به صورت اختصاصی فراهم آورده.
در ادامه این مطلب به صورت جداگانه به تغییرات پوستی در این دوران میپردازیم:
تغییرات پوست و مو در دوران یائسگی
خشکی و خارش
یکی از شایع ترین تغییرات پوستی که در دوران یائسگی ایجاد می شود، خشکی و خارش پوست است. این به دلیل کاهش استروژن است که در یائسگی اتفاق می افتد. استروژن به عنوان یکی از تقویت کننده های طبیعی پوست عمل می کند زیرا تولید سرامیدها، اسید هیالورونیک طبیعی و سبوم را تسهیل می کند. در غیاب این مواد، آب به راحتی از پوست تبخیر شده و آن را خشک می کند. سپس پوست خشک می تواند تحریک شده و باعث خارش شود.
کارشناسان توصیه می کنند که خشکی و خارش در دوران یائسگی را می توان با اجتناب از محصولات حاوی صابون کاهش داد، زیرا صابون باعث خشکی پوست می شود. آنها همچنین استفاده از مرطوب کننده را برای کمک به حفظ رطوبت پوست توصیه می کنند.
خارش پوست همچنین می تواند نشانه مشکلات دیگری مانند کمبود آهن و مشکلات تیروئید باشد، به همین دلیل به خانم ها توصیه می شود این علائم را با پزشک خود در میان بگذارند.
پوست ظریف
کاهش سطح استروژن همچنین می تواند باعث شکننده تر شدن پوست شود. استروژن برای تولید کلاژن لازم است، پروتئینی که به پوست خاصیت ارتجاعی و استحکام می بخشد. در طی پنج سال اول یائسگی، پوست تقریباً 30 درصد از کلاژن خود را از دست می دهد و به دنبال آن در سال های بعد کاهش تدریجی بیشتری خواهد داشت. در حالی که این امر می تواند باعث شود که پوست حالت چاق خود را از دست بدهد و ظاهر چین و چروک را افزایش دهد، همچنین پوست را در برابر کبودی آسیب پذیرتر می کند. کلاژن همچنین نقش مهمی در بهبود زخم ایفا می کند، با کلاژن کمتر، ترمیم پوست زمان بیشتری می برد.
اثر کاهش سطح کلاژن را می توان با درمان جایگزینی هورمونی (HRT)، که جایگزین استروژن از دست رفته می شود، برطرف کرد، با این حال، همه افراد برای HRT مناسب نیستند. زنان با سابقه سرطان سینه، تخمدان یا رحم، سابقه لخته شدن خون، فشار خون بالا درمان نشده یا بیماری کبد ممکن است برای HRT مناسب نباشند.
آکنه
در حالی که آکنه با نوجوانی مرتبط است، به طور فزاینده ای به عنوان وضعیتی شناخته می شود که افراد را در طول زندگی، از جمله در دوران یائسگی، تحت تاثیر قرار می دهد. در حالی که علت آکنه یائسگی چند عاملی است، عدم تعادل هورمونی بیشترین مسئولیت را برای این نوع جوش ها دارد.
اغلب، زنانی که در دوران نوجوانی دچار شعلهور شدن آکنه شدهاند، ممکن است در دوران یائسگی نیز عودهای مشابهی را تجربه کنند. در حالی که جایگزینی استروژن می تواند برای مقابله با عدم تعادل هورمونی مورد استفاده قرار گیرد، برخی از زنان به دنبال این درمان همچنان آکنه دارند. تحقیقات بیشتری برای درک کامل مکانیسم های زیربنایی آکنه یائسگی مورد نیاز است.
گرگرفتگی
گرگرفتگی یکی از شایع ترین علائم یائسگی است، تقریباً همه خانم ها در این دوره گرگرفتگی را تجربه می کنند. همچنین به نظر می رسد که یائسگی احتمال ابتلای زنان به روزاسه را افزایش می دهد، که در آن رگ های خونی در پوست بسیار واکنش پذیر می شوند.
قرمزی ناشی از گرگرفتگی و روزاسه را می توان با تغییر در شیوه زندگی کاهش داد. اجتناب از الکل، کافئین و غذاهای تند و استفاده از SPF می تواند قرمزی پوست را بهبود بخشد. تکنیک های دیگری مانند کرم یا لیزر گاهی اوقات برای مقابله با روزاسه استفاده می شود.
موهای صورت
رشد موهای جدید و ضخیمتر صورت در زنان در سن یائسگی نسبتاً رایج است. یک مطالعه از حدود 40 درصد از زنان 45 ساله و بالاتر رشد موهای زائد صورت، به ویژه روی چانه را گزارش کرد. کاهش استروژن که در دوران یائسگی اتفاق میافتد، تعادل استروژن در مقابل تستوسترون را تغییر میدهد، این افزایش نسبی تستوسترون میتواند باعث رشد موهای صورت روی لب بالایی، چانه، گونهها و خط فک شود.
ملاسما
در دوران یائسگی، نشانه های آسیب ناشی از نور خورشید می تواند برجسته تر شود. پوست ممکن است بیشتر رنگدانه شود، اغلب روی گونه ها، لب بالایی و پیشانی، این رنگدانه به عنوان ملاسما شناخته می شود. زنانی که آسیب خاصی از نور خورشید دارند ممکن است رنگ پوست نامنظم و لکه های ناشی از نور خورشید را تجربه کنند.
تغییرات صورت
در نهایت، یائسگی می تواند زمانی باشد که زنان تغییرات ظاهری خود را پیدا کنند. از دست دادن تراکم استخوان (که روی استخوان های صورت نیز تاثیر می گذارد) و کاهش کلاژن که در دوران یائسگی و بعد از آن رخ می دهد می تواند ظاهر صورت را تغییر دهد. این می تواند یک فرآیند چالش برانگیز برای تحمل باشد.
تغییر سطح هورمون که مشخصه یائسگی است نیز بر سلامت روان زنان تأثیر می گذارد. تخمین زده می شود که 70 درصد از زنان در زمان یائسگی برخی از انواع تأثیرات سلامت روان را تجربه می کنند. تغییرات در پوست می تواند منبع ناراحتی باشد، برخی از زنان معتقدند که این تغییرات باعث از دست دادن اعتماد به نفس و عزت نفس می شود.