فشار خون بالا چیست؟
فشار خون بالا یا پرفشاری خون (به انگلیسی: Hypertension) که گاهی به آن پرفشاری شریانی گفته میشود، یک وضعیت شایع است که در آن فشار خون در شریانها بالا میرود. به دنبال این افزایش فشار، قلب باید برای حفظ گردش خون در رگهای خونی شدیدتر از حالت طبیعی فعالیت می کند.
چه مقدار فشار خون را فشار خون بالا می نامند؟
با افزایش سن، به دلیل کاهش خاصیت ارتجاعی شریان ها، احتمال ابتلا به فشار خون بالا بیشتر می شود. در صورتی که فشار خون بطور مزمن برابر یا بیش از ۱۴۰ بر روی ۹۰ میلیمتر جیوه باشد، فرد از فشار خون بالا رنج میبرد. نزدیک به ۵۰ درصد از مبتلایان به فشار خون از بیماری خود مطلع نیستند و بسیاری از بیماران به صورت تصادفی از فشار خون خود با خبر میشوند. درصد زیادی از بیماران مبتلا به فشار خون، بیماری خود را کنترل نمیکنند.
علائم فشار خون بالا چیست؟
پرفشاری خون به ندرت علائمی از خود نشان میدهد و تشخیص آن معمولاً از طریق آزمایش، یا در حین درمان یک بیماری دیگر صورت میگیرد. اکثر افراد مبتلا به فشار خون بالا علائم و نشانه های خاصی را ندارند و شامل علائم زیر میباشد.
• سردرد
• تنگی نفس
• خونریزی بینی
• سوزش
• سرگیجه
• درد قفسه سینه
• تاری دید
چه چیزی باعث فشار خون بالا می شود؟
فشار خون بالا در دو گروه فشارخون اولیه و فشار خون ثانویه طبقهبندی میشود.
فشار خون اولیه
پرفشاری خون اولیه که فشار خون اساسی نیز نامیده می شود، این نوع پرفشاری خون در طول زمان با هیچ علت قابل شناسایی ایجاد می شود. اکثر مردم این نوع فشار خون بالا را دارند.
عوامل زیادی در بروز این اختلال عروقی نقش دارند، با این حال در ۹۰ تا ۹۵ درصد موارد نمی توان علت اصلی این بیماری را تشخیص داد.
ترکیبی از این عوامل زیر ممکن است باعث این بیماری گردد. این عوامل عبارتند از:
سیگار کشیدن
داشتن اضافه وزن یا چاقی
کمبود فعالیت بدنی
استفاده بیش از حد نمک در رژیم غذایی
مصرف بیش از حد الکل (بیش از ۱ تا ۲ نوشیدنی در روز)
افزایش سن
ژنتیک
سابقه خانوادگی فشار خون بالا
بیماری مزمن کلیوی
نارسایی کلیوی و اختلالات تیروئید
فشارخون ثانویه
فشارخون ثانویه اغلب ناگهانی و به سرعت اتفاق می افتد و می تواند شدیدتر از فشار خون اولیه باشد. اغلب فشار خون ثانویه از یک دلیل قابل تشخیص ناشی میشود.
شرایط متعددی که ممکن است موجب فشار خون ثانویه شود عبارتند از:
بیماری کلیوی
نقص مادرزادی قلب
مشکلات تیروئیدی
عوارض جانبی داروها
استفاده از مواد مخدر غیر قانونی
سوء مصرف الکل یا مصرف مزمن
مشکلات غدد آدرنال